Regelmatig krijgen we de vraag of zonnepanelen schoongemaakt moeten worden. Zo kwam afgelopen maand via Twitter een bericht binnen over een glazenwasser die aan de deur aanbood de zonnepanelen te lappen. Een vreemd voorstel?

Voor zonnepanelen die geplaatst zijn onder een hoek van 45˚ op het zuiden, is schoonmaken vrijwel niet nodig. Wij adviseren de panelen eens in de paar jaar schoon te maken met (gedemineraliseerd) water en een borstel, liever geen zeep. Eens in de twee maanden de glazenwasser laten komen is zeker niet nodig en streepvrij gelapt ook niet. Het gaat erom dat het vuil verdwijnt maar pas op dat de zelfreinigende coating en de anti-reflexie laag niet worden beschadigd!

Zonnepanelen die minder optimaal geplaatst zijn, bijvoorbeeld op het oosten of met een kleinere hellingshoek, hebben sneller last van aanslag of algengroei. Wij adviseren daarom deze panelen vaker schoon te maken, bijvoorbeeld eens in de één tot twee jaar.

Wanneer groter vuil zoals afgevallen bladeren op de panelen blijft liggen, dan is het verstandig dit te verwijderen. Een boomblad dat een klein deel van het paneel afdekt, zorgt voor een substantiële verlaging van de opbrengst. Even de bezem pakken om het weg te vegen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor ander grofvuil. Heeft een reiger midden in de zomer op je zonnepaneel gepoept? Zet de tuinslang er even op!

U kunt zelf inschatten of de panelen vaker een schoonmaakbeurt verdienen. Moet u relatief vaak de ramen van uw huis wassen omdat u bijvoorbeeld dicht bij een grote weg woont? Dan kan het zijn dat de zonnepanelen ook een extra wasbeurt kunnen gebruiken. Voor u op het dak klimt is het slim even de elektriciteitsmeter in de gaten te houden. Als de opbrengst van de panelen nog goed is, kunt u zich de klimpartij besparen.

Wij waren zelf benieuwd hoe groot het verschil in aanslag en algengroei is tussen panelen op het zuiden en minder gunstig geplaatste. Maarten nam de proef op de som en heeft twee test ramen bijna drie jaar lang niet gelapt. Het verschil tussen de ramen aan het noord- en zuidkant van zijn huis is duidelijk te zien!

Opvallend is de groene aanslag aan de noordzijde, zowel op het testraam aan de noordzijde als op het dak van de overburen. Het testraam aan de zuidkant, dat ligt tussen de zonnepanelen, laat nog vrijwel alle licht door en heeft goed zicht.

Natuurlijk heeft Frisse Energie een oplossing voor u als u niet zelf uw zonnepanelen kunt schoonmaken. JP Cleaningservice doet dit vakkundig en veilig. Zij zijn te vinden via www.jpcleaningservice.com.