In de stoel van de tandarts bent u waarschijnlijk met uw hoofd bij andere zaken, maar tandartsen verbruiken voor de behandeling van uw gebit veel energie. Tandartspraktijk Fabels in Eerbeek verbruikt de elektriciteit van vijf eengezinswoningen. Sterilisatieapparatuur, compressoren voor pompen, veel lampen en veel computers zorgen voor een hoge energierekening. Dat is nu verleden tijd. Op het dak van de praktijk en de woning zijn 61 zonnepanelen geïnstalleerd.
Een hele stapel. “De dag dat ze geplaatst werden, trok dat wel wat bekijks bij de patiënten,” lacht Louis Swinkels, echtgenoot van tandarts Barbara Fabels. “Zestig panelen is toch wat meer dan de circa tien panelen die mensen veelal op hun dak hebben liggen. Verder hebben de patiënten trouwens niets gemerkt van de plaatsing, dat heeft Frisse Energie netjes gedaan.”
Hij doelt op de strenge eisen voor de hygiëne in de praktijk. Het plaatsen van de power converter in de machineruimte moest tijdens werktijd via de praktijkruimte. Door extra inspanningen van de installateurs is daarbij nauwelijks stof vrijgekomen.
De overstap naar duurzame energie is onderdeel van een traject om milieuvriendelijker te werken en energiekosten te besparen. Als Louis Swinkels rondliep in de tandartspraktijk van zijn vrouw, viel hem op hoeveel energie er verbruikt werd. “Tandartsen zijn niet bezig met besparen, die hebben daar geen tijd voor. ’s Avonds zijn ze moe van de hele dag gaatjes boren en moeten ze ook nog allerhande administratieve zaken afhandelen. Ik heb daar wel oog voor.” Zijn eerste stap was om halogeenlampen te vervangen door leds en tl-buizen door TL5, die respectievelijk 90% en 50% minder elektriciteit verbruiken. Daarna volgden de zonnepanelen. Er staan nog meer bezuinigingen op het programma. “We willen kijken hoe we de warmte die vrijkomt in de machineruimte nuttig kunnen inzetten en de server van de computers vervangen voor een zuiniger exemplaar,” verklaart Louis Swinkels van Tandartspraktijk Fabels. “De installateurs van Frisse Energie wezen ons erop dat de temperatuur in de techniekruimte kan oplopen tot wel 40˚ Celsius.” Daar is iets mee te doen. Maar dat is iets voor de toekomst. Je kunt niet alles in één keer doen.
Het financiële plaatje voor het plaatsen van de zonnestroominstallatie viel Louis Swinkels enorm mee. “Met alle regelingen die er zijn voor bedrijven, blijft er van de oorspronkelijke aanschafprijs maar een beperkt deel over. Dat betekent dat we de panelen binnen een paar jaar terugverdienen en ze al snel geld op gaan leveren.”
Over Frisse Energie is hij zeer te spreken: “Vooral het open contact en de opmerkzaamheid van de installateurs vielen me op. Ze communiceren goed en denken mee. Ik merkte dat bij Frisse Energie veel meer kennis zat over zonnepanelen en hoe je daarmee om moest gaan dan bij de andere partijen waarmee ik sprak. Ze kwamen meteen met het concept van SolarEdge. Daarom zijn we met Frisse Energie in zee gegaan.”