Het gerucht gonsde al een tijdje rond: ben je als particulier met zonnepanelen wel of niet ondernemer voor de btw en wat betekent dit als u zonnepanelen aanschaft? De Rijksoverheid heeft afgelopen week eindelijk duidelijkheid gegeven. Particulieren met zonnepanelen die energie terugleveren aan het elektriciteitsnet worden inderdaad gezien als ondernemer voor de btw. De aanschaf van de zonnepanelen kan gezien worden als bedrijfsinvestering. Concreet betekent dit dat mensen die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben geplaatst de btw over de aanschaf terug kunnen vragen. Goed nieuws dus! Bij een btw-tarief van 21% betekent dit voor veel eigenaren van zonnepanelen een financiële meevaller van honderden euro’s.

Dat klinkt simpel. In de praktijk brengt de registratie eerst flink wat administratief regelwerk met zich mee. Heeft  u hulp nodig bij de administratieve afhandeling? Frisse Energie is in de regelgeving gedoken. Neem contact met ons op of houd onze website in de gaten. Al onze klanten die in aanmerking komen voor terugvraag van de btw over de aanschaf van zonnepanelen zullen wij direct benaderen.

Wanneer u voor 20 juni 2013 zonnepanelen plaatste hoeft u zich in de meeste gevallen niet aan te melden als ondernemer omdat het saldo btw-bedrag bij de meeste particulieren te laag is. Antwoorden op de belangrijkste vragen staan in een FAQ-sheet van de Rijksoverheid.

Frisse Energie biedt ondertussen een BTW-service. Meer informatie over de BTW-service.