Werkt je zonnepanelen-installatie niet meer? Is je leverancier / installateur failliet of onbereikbaar?

Zelf uitzoeken wat er mis gaat is op zijn minst ingewikkeld en tijdrovend, en misschien zelfs onveilig. Onderhoud van elektrische installaties is een vak, daar moet je niet mee gaan knutselen.

Daarom helpen wij je op weg!

Top 10 problemen bij niet-werkende zonnepanelen

Helaas is er een aantal installateurs failliet, zoals Bongosolar, Novavolt en E partners. Heb je een installatie van een bedrijf die er niet meer is? En heb je een storing in je systeem? Dat is natuurlijk heel vervelend.

Gelukkig willen we je graag helpen. Dat kunnen we doen door jouw (zonnestroom-) installatie over te nemen. 

Veel omvormers (zoals Growatt, Omnik, Mastervolt) gaan gewoonlijk 10 tot 15 jaar mee. Het kan dus zijn dat je omvormer op een gegeven moment kapot is. Maar het kan ook zijn dat er te veel stroom wordt opgewekt in je buurt. De spanning in het net wordt dan te hoog en daardoor valt je omvormer (tijdelijk) uit.

Kijk eens naar de kleuren van de lampjes op je omvormer. In onze kennisbank leggen we uit wat het probleem zou kunnen zijn bij een bepaalde kleur.

Geeft de zonnepanelen-app van je omvormer geen informatie meer door?

Kijk dan of het blauwe lampje van je omvormer brandt. Als het niet brandt, heb je misschien een wifi-storing. In onze kennisbank leggen we uit hoe je dit op kunt lossen.

Geven jouw zonnepanelen geen stroom meer? Er kunnen verschillende redenen zijn voor een storing in een PV-systeem. Het kan een fout in een omvormer zijn. SolarEdge of SMA  omvormers tonen dan een rood lampje. Bij Enphase kan een micro-omvormer soms niet meer rapporteren. Dan is hij mogelijk defect.

 In onze kennisbank leggen we uit wat de gekleurde lampjes op je omvormer betekenen.

Is er een onveilige situatie? Springt de hoofdschakelaar van de  meterkast er uit? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een elektriciën. We menen het. Gewoon doen.

Wekken je panelen minder op dan vorig jaar? Het kan natuurlijk zijn dat er minder zon/lichturen zijn dan het jaar ervoor. Maar het kan ook dat het net overbelast is en je omvormer daarom (tijdelijk) uitvalt. Dit noem je netcongestie, en in onze blog lees je er alles over. Deze twee redenen zijn meestal de oorzaak. Maar het kan natuurlijk ook een storing zijn. 

Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken waardoor een omvormer uit gaat. Het kan zijn dat de netspanning in  je buurt te hoog is geworden waardoor de omvormer even uit gaat. Als de spanning zakt dat gaat je omvormer vanzelf weer aan. Lees meer over netcongestie en wat je zelf kan doen in onze kennisbank: haal meer uit je zonnestroominstallatie.

Lekkage onder je zonnepanelen kan verschillende oorzaken hebben. Of het nu een plat dak is of een zadeldak, water in je huis is niet wat je wilt. De panelen kunnen verkeerd geïnstalleerd zijn, het dakleer versleten, of de dakpannen zijn oud / beschadigd. Wij zijn geen dakdekkersbedrijf (in tegenstelling tot onze buren Bosvelt & Haisch), maar wij kunnen wel je panelen verwijderen en nadien weer terugplaatsen. Met behoud van garantie, overigens.

Schilderwerkzaamheden, een dakvernieuwing of reparatie aan het dak? Soms moeten dan je zonnepanelen tijdelijk van het dak af. Dit lijkt een eenvoudig klusje maar moet wel veilig (arbo), goed en met de juiste materialen gebeuren. Het is niet zo dat je je panelen snel even losschroeft, opzijschuift en een uurtje later weer vastzet. Je werkt met stroom, dus pas op wat je doet! Informeer daarom tijdig bij de vakman wat er in jouw geval speelt. Zo voorkom je frustratie en een planning die de soep in loopt.

Soms kan de installateur waar je je panelen en omvormer hebt gekocht je niet meer helpen. Bijvoorbeeld als het bedrijf failliet is, of als de samenwerking niet goed gaat.

Heb je een systeem van Sunpower of Solarwatt panelen met een SMA, SolarEdge of Enphase omvormer?  Dan kunnen wij je systeem en het onderhoud overnemen. Hiervoor komen wij langs om de installatie technisch te checken of hij aan onze basisvoorwaarden voldoet. Bij een goede en veilige installatie helpen wij je graag met je onderhoud, en met nemen we de garantie van je systeem over.

En ontdekken we dat je installatie niet zo veilig is, of dat er gebruik is gemaakt van onveilige onderdelen? Dan leggen we je graag uit wat er speelt, en wat je eraan kan doen. 

Ai, je omvormer is kapot! Niet zo mooi. Maar is hij echt kapot, of lijkt het alleen zo? We luisteren graag naar je ervaringen en conclusie, maar vervangen je omvormer niet zonder meer. Misschien is een andere instelling van de software wel de oplossing.

Wij repareren geen omvormers, maar kunnen je omvormer wel vervangen door onze vertrouwde SMA (of SolarEdge). Dit doen we echter alleen in combinatie met het overnemen van je installatie: wij gaan heel ver in onze service, maar alleen met een goede basis. Lees in de kennisbank waarom we dat doen.

Service-abonnementen

Heb je een (zonnestroom)installatie van Frisse Energie? Dan wil je natuurlijk wel dat die optimaal blijft werken.

Daarom bieden wij verschillende Service-abonnementen aan voor onze klanten. Zo kan je ongestoord genieten van een optimaal rendement. Dat is nog eens service!

De afgelopen jaren was de zonnepanelenmarkt ‘booming’. Veel mensen zijn een zonnepanelenbedrijfje begonnen. Veel vraag en lage prijzen, wat kan er mis gaan?

Nou, af en toe komen we wel eens wat tegen. Panelen en onderdelen van mindere kwaliteit, of een installatie die niet zo veilig is als hij eruit ziet. En als dan je leverancier niet (meer) kan helpen, dan zit je mooi te kijken.  Daarom ook zijn wij volledig gecertificeerd, erkend volgens installQ en lid van Techniek Nederland. Dan weet je dat je kwaliteit in huis haalt.

InstallQ - Kwaliteitsborging binnen de installatiesector
InstallQ - Kwaliteitsborging binnen de installatiesector
Techniek Nederland - verenigde technisch dienstverleners en installatiebedrijven
Techniek Nederland - verenigde technisch dienstverleners en installatiebedrijven
Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers
Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers
Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut
Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut