Netcongestie valt uiteen in 2 delen als we het woord willen verklaren.

  1. Net ofwel elektriciteitsnet (het stelsel van elektrische leidingen dat wordt gebruikt om elektriciteit te transporteren van de elektriciteitscentrales naar de gebruikers).
  2. Congestie dit woord komt uit het frans en daarvoor het latijn; frans congestion < latijn congestio [het samenbrengen, ophopen], van congerere [bijeenbrengen, ophopen], van com- [samen] + gerere [dragen, brengen].

Dus de ware betekenis is: ophoping in het (elektriciteit) net.

Er is veel te vertellen over ons elektriciteitsnet en over netcongestie. Bijvoorbeeld het ontstaan, eind 19e eeuw, van ons elektriciteitsnet, lees eens oorlog van de stromen op Wikipedia.  Voor de echte nerds onder ons, de technische kant, waar de netbeheerder mee te maken heeft, lees eens elektrisch vermogen op Wikipedia. De netbeheerder hoort, net als Rijkswaterstaat bij de rijkswegen, het elektriciteitsnet goed begaanbaar te houden.

Nu eerst op ons niveau. Ik heb zonnepanelen wat betekent netcongestie voor mij?

Congestie wordt in de medische betekenis gebruikt voor bloedophoping. Daar hebben we al gauw een beeld bij. Ergens is een nauw of vernauwd bloedvat en daar ontstaat een ophoping van bloed. De pomp (het hart) stuwt het bloed en de bloeddruk stijgt.

Iets vergelijkbaars kan gebeuren bij omvormers die leveren aan het elektriciteitsnet. Bij zeer zonnig weer wordt er heel veel zonlicht omgezet in elektriciteit. De omvormer (ofwel de elektriciteitspomp) duwt die elektriciteit het net in. Doordat er vele pompen (omvormers) aan het werk zijn en het net slechts beperkt deze extra energie kan afvoeren (te nauw is), stijgt de spanning (vergelijkbaar met bloeddruk). Spanning wordt bij elektriciteit uitgedrukt in Volt en als deze boven 253 Volt komt dan slaat de omvormer af. Dit is een veiligheidsmechanisme en voorkomt dat de spanning in het net eindeloos kan worden opgedreven. Als de omvormer afslaat dan heb je als zonnepanelen eigenaar geen opwekking en dus geen opbrengst. Totdat de spanning weer ver genoeg is gezakt en de omvormer gelukkig automatisch weer opstart.

Tot zo ver mijn technische uitleg over hoe ontstaat netcongestie voor zonnepanelen eigenaren.

Fijne dag!

M. Reichgelt [technisch beheerder Frisse Energie]