Eindelijk zijn ze gekomen, de infrarood warmtepanelen van ThermIQ. Gisteren hebben we ze opgehangen hier op kantoor bij Frisse Energie en nu kunnen we doen waar we al paar weken naar uitkijken. Zelf ervaren hoe het is om in de warmte van de panelen te zitten werken. Geven ze echt zulke prettige warmte? Zijn ze echt zo zuinig? Het is toch anders als je het zelf ervaart.
Het kantoor van Frisse Energie is een vierkante ruimte waarin vier bureaus staan en een keukenblok. De bureaus staan twee bij twee opgesteld en boven beide opstellingen hangt nu een wit warmtepaneel van 1,20 meter bij 60 centimeter. Het keukenblok blijft onverwarmd. Bij het bureau van Maarten hangt het regelkastje en op twee meter hoogte de temperatuursensor. Deze moet zorgen dat de temperatuur in de ruimte niet te hoog oploopt. Verder kan Maarten de panelen regelen via software op zijn computer en via de mobiele telefoon.
Vanaf het eerste moment hebben de panelen een verrassingseffect op iedereen die in de buurt komt. Wanneer mensen door de invloedzone van de panelen lopen, voelen ze plotseling de warmte en dat geeft verraste reacties: “Hé, wat is dat? Oh, de panelen.” Mensen kijken even verbaasd rond waar de warmte vandaan komt en zien dan pas de panelen boven zich hangen. Daarna volgt hun mening. “Sjiek, hoor,” reageert Len van Xiexie, waarmee we het bedrijfspand delen. Een goede beschrijving, want het verrassingseffect komt mede doordat ze zo onopvallend zijn dat ze niemand opvallen voor ze de warmte opmerken. Ze maken geen geluid en hun uiterlijk is subtiel met een oppervlak dat eruit ziet als matglas en een dunne aluminiumlijst.
Nu zitten we er dus in te werken. Wat vindt iedereen? Maarten is helemaal tevreden. Een stuk prettiger dan de elektrische kachels die lawaai maken en het is meteen behaaglijk warm wanneer je de panelen inschakelt. Van Alex mag het paneel wat zachter staan, anders krijgt hij het te warm. Het bureau dat Rachel en Clara delen heeft een moeilijke opstelling: met de rug naar het onverwarmde keukenblok en op de looproute van de voordeur naar het magazijn, waar het flink tocht. De warmte is over het algemeen prettig, maar onze rug blijft koud als we lang stilzitten. We moeten af en toe even omkeren om ook onze rug even aan de straling te verwarmen. In de loop van de dag wordt dat echter beter. De temperatuur in de kamer loopt gedurende de ochtend langzamerhand op van 16˚C naar de 18,5˚C die we ingesteld hebben.
Hoe werkt dat dan? Bij 16 graden kun je toch niet aangenaam zitten werken achter je computer? Jawel, dus. De stralingswarmte verwarmt de mensen en de spullen in de ruimte. Het bureau, de muis en het toetsenbord warmen op. Zelfs het metalen frame van de bureaulamp die hier staat is minder koel dan je verwacht als je hem beetpakt. De temperatuur in de ruimte loopt alleen langzaam op door afgifte van de warmte van alle spullen. Dat is een heel andere ervaring dan een ruimte die wordt verwarmd met radiatoren die de lucht verwarmen. “Het is juist fijn dat niet de hele ruimte verwarmd is, want als je in de keuken staat af te wassen wil je niet dat het te warm is,” is een van de reacties hier.
Maarten houdt intussen het regelpaneel op zijn computer in de gaten. Hij kan de panelen harder en zachter zetten en de temperatuur in de ruimte aflezen en instellen. Binnenkort weten we ook meer over het energieverbruik van de panelen. En we gaan nog even experimenteren met de opstelling van de panelen zodat iedereen behaaglijk in de warmte zit.
Zelf de infrarood warmtepanelen ervaren? U bent welkom op ons kantoor of kom de komende weekenden langs bij Eijerkamp in Zutphen. We staan daar het weekend van 1/2 maart en 8/9 maart om advies te geven tijdens het event EcoExperience. Er zal daar een werkend infraroonpaneel aanwezig zijn. Meer informatie over infrarood verwarming vindt u op onze productpagina infraroodpanelen.